Ruoka on tärkeä asia Italiassa

Yrttejä suositaan Italiassa. Tässä ruukussa kasvaa salviaa, basilikaa, rosmariinia ja ruohosipulia.
Yrttejä suositaan Italiassa. Tässä ruukussa kasvaa salviaa, basilikaa, rosmariinia ja ruohosipulia.

Suomessa tunnetaan hyvin välimerellinen ruokavalio, johon yhdistetään ainakin oliiviöljyn, runsaiden vihannesten ja esimerkiksi yrttien käyttö. Yksityiskohdissa sen sijaan eroavat niin Espanjan, Kreikan kuin Italian keittiöt. Parhaiten olen tullut tutustuneeksi Italian monipuoliseen ruokatarjontaan. Siellä on alueelliset suuret erot jopa ruokailutavoissa. Esimerkiksi Sisiliassa ja muualla Etelä-Italiassa illallinen syödään myöhemmin kuin pohjoisosissa.

Maakunnilla on Italiassa omat tyypilliset ruokansa. Ne ovat niin paikkasidonnaisia, että esimerkiksi Italian television tietokilpailussa voi kilpailija saada vastakseen visaisen ruoka-aiheisen kysymyksen. Siinä pitää  osata kertoa vaikkapa 18 ruokalajin oma kotiseutu. Ruoat voivat olla alku-, pää- tai jälkiruokia.

Ruoka ja ruokailu on Italiassa keskeinen puheenaihe vähän samaan tapaan kuin sää Suomessa. Olin pari vuotta sitten Piemontessa ja seuraamassa pääsiäisenä Via Crucista. Kun parin ystäväni kanssa kuljin kadulla tapahtumapaikasta toiseen, meitä vastaan tuli kaksi naista, jotka ystävällisesti kysyivät meiltä, olemmeko syöneet. Tämä siis vähän siihen tapaan kuin suomalainen saattaa sanoa vieraille jotakin vallitsevasta säätilasta.

Optimized-IMG_1853Suomalainen toimittaja Ella Kanninen kertoo tuoreessa kirjassaan, miten hänenkin on pitänyt kiinnostua ruoasta ja ruoanlaitosta, kun hän avioitui italialaisen miehen kanssa ja perusti perheen. Niin hyvin perehtyminen 15 vuodessa on sujunut, että teoksessaan Ellan Toscana hän jakaa reseptejä kuin ammattilainen ikään. Lisäksi hän kertoo opastaneensa suomalaista ystäväänsä, joka tuskaili pastataikinan teon kanssa. Paljon hän myös kertoo elämästään pienessä kylässä, ja aihepiirit ovat hyvin ruokapitoisia.

Ylen uutisissa kerrottiin italialaisen Acciarolin kylän elämästä ja sen erikoisuudesta, runsaasta yli 100-vuotiaiden asukkaiden määrästä. Tutkimusryhmä yrittää selvittää, mikä selittää poikkeuksellisen suuren iäkkäiden asukkaiden määrän. Lieneekö ruokavaliolla jotakin tekemistä asian kanssa? Asukkaat itse kertovat käyttävänsä runsaasti paikallisia yrttejä, esimerkiksi rosmariinia. He myös syövät paljon kalaa, ja ainakin uutisten insertin mukaan elämänasenne on mukavan rento.