Pyöräilykausi on täällä taas

Keväiset säät houkuttelevat ottamaan pyörän esiin varastosta ja katsomaan, olisiko se huollon tarpeessa vai voiko heti hypätä pyörän selkään. Tosin polkupyöräni huoltaja aina toivoo, että pyörä tuotaisiin syksyllä huoltoon. Tätä ajatusta toteutan vain ruohonleikkurini huollossa.

Viime vuonna pyöräilyni jäi niin vähäiseksi, että olen voinut mielestäni huoletta polkea taas pyörälläni. Tiedän myös hyvin, että on kautta vuoden sitkeästi pyöräileviä kansalaisia, mutta siihen heimoon en kuulu.

Jos sauvakävely- ja muut lenkit alkavat kyllästyttää, pyöräily on hyvää vaihtelua. Pyörää tulee käytettyä myös asiointimatkoilla, mutta oma totuttu pyörälenkkini kestää tunnin verran hieman tuulista riippuen.

Salilla monet valitsevat alkuverryttelyyn kuntopyörän, mutta minua se ei ole koskaan kiehtonut. Siksi lämmittelen soutulaitteen avulla. Saatan vielä täydentää verryttelyä muutaman minuutin keppijumpalla. Nämä ovat omaehtoisen kuntoilun hyviä puolia, kun voi valita juuri sen tavan, mikä itsestä tuntuu hyvältä.

Matti Rämö on kirjoittanut pyöräilykokemuksistaan jo useita kirjoja.
Matti Rämö on kirjoittanut pyöräilykokemuksistaan jo useita kirjoja.
Yksi pyöräilyharrastukseni sivujuonteista on lukea pyöräilystä. Aikoinaan Osmo Soininvaara kirjoitti pyöräilyretkestään Suomesta Etelä-Eurooppaan, ja sitä oli mielenkiintoista seurata. Todellinen veteraanipyöräilijä on taas Matti Rämö, joka on pyöräillyt mitä erilaisimmissa olosuhteissa.

Matti Rämö on toimittaja ja maantieteilijä. Hän tekee mielenkiintoisia havaintoja ympäristöstään ja maasta, jossa hän kulloinkin retkeilee. Uskomattominta on, että hän yleensä majoittuu telttaan sopivaksi katsomaansa paikkaan. Lisäksi hän on matkassa yksinään, vaikka ei ole erakkoluonne.

Tämä paljastuu hyvin siitäkin, että hän kirjaa pienetkin tapaamiset paikallisten kanssa yksityiskohtaisesti ja lämpimästikin, jos on aihetta. Lisäksi viimeksi lukemassani kirjassa Polkupyörällä Islannissa hän huomaa, kuinka hyvä oli raskaalla kelillä saada ja antaa peesiapua satunnaiselle pyöräilykumppanille, joka myös oli reissussa yksinään. Rämö on tehnyt pyöräretkistään maailman eri puolilla seitsemän kirjaa.