Punaisen lihan syöntiä kyseenalaistettu

Tässä on vihersalaatin lisäksi sienisalaattia, punajuurta ja kaurasiemenpyöryköitä.

Ruoka ja syöminen ovat asioita ja puheenaiheita, jotka ehkä yllättävän paljon menevät tunteisiin. Nyttemmin tähän soppaan on tuonut oman mausteensa kiihtyvän ilmastonmuutoksen takia esitetyt ehdotukset ruokavalion muutoksiin.

Tässä yhteydessä punainen liha ja maitotuotteet ovat keskiössä. Varsinkin punaisesta lihasta luopumisen sanotaan olevan vaikeata, ellei mahdotonta. Olen jo aiemmin kertonut, että terveydellisistä syistä päätin luopua punaisesta lihasta jo yli 20 vuotta sitten, eikä siitä ole koitunut muuta kuin hyvää minulle. Tosin on täytynyt olla tarvittaessa valmis selvittämään etukäteen, minkälainen ruokatarjoilu missäkin tilaisuudessa on. Nälkäiseksi en ole koskaan jäänyt, vaikka pääruoka ei olisikaan ollut minulle sopiva. Kalaa tai kasvisruokaa on ollut yleensä saatavilla.

Nyt uusien tietojen valossa olen tyytyväinen, että olen joutunut välttämään punaista lihaa, sillä nykyään yleisissä ruokasuosituksissa kehotetaan vähentämään punaisen lihan syöntiä.

Italiassa olen kokenut senkin, että siellä sianliha tulkitaan vaaleaksi lihaksi. Niinpä kerran minua luultiin muslimiksi, kun en voinut syödä sianlihasta valmistettua ruokaa.

Eniten päästöjä tulee naudanlihasta ja maitotuotteista. Suhtautuminen lihaan on viime vuosina muuttunut. Lihan syönti on lähes tähän saakka vuosi vuodelta kasvanut, mutta nyt on merkkejä, joiden mukaan suunnan ennustetaan kääntyvän selvästi alaspäin. Vaalean lihan, erityisesti broilerin, käyttö on lisääntynyt eikä kasvis- tai vegaaniruoka ole enää harvinaista. Myös monet uudet lihankorvikkeet ovat löytäneet tiensä ruokapöytiin, mutta suureen muutokseen menee vielä vuosia. Erilaisista lihankorvikkeista on tarjolla myös monipuolisesti valmisruokia. Tuorein uutuus lienevät kaurasiemenpyörykät.

Punaisen lihan ja erilaisten terveyshaittojen yhteys on todettu laajoissa tutkimuksissa, joten luulisi sen vaikuttavan entistä useamman ruokavalintoihin. Erityisen haitallista tuntuisi olevan prosessoitujen lihatuotteiden kuten makkaroiden, pekonin ja leikkeleiden runsas syöminen. Niiden kulutuksen on havaittu olevan yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen ja jopa joihinkin keuhkosairauksiin.

Vaikka liha on monipuolinen ravintoaineiden lähde, kääntöpuolella ovat siis yhteydet moniin sairauksiin, esimerkiksi paksusuolensyöpään, kakkostyypin diabetekseen sekä erilaisiin sydän- ja verisuonisairauksiin.