Puhelinmyyntiä, juu vai ei?

Olen kuullut monen valittavan puhelinmyyjien soittoja. Tuttuahan puhelinmyynti on jokaiselle, eikä se arvattavastikaan ole kovin suosittu ammattina, kun kai harva ilahtuu soitosta.

Minulle on yritetty myydä puhelimitse esimerkiksi lehtiä, vakuutuksia, henkilöautoa, pikkuhousuja ja sähköä. Lopulta kyllästyin jatkuviin soittoihin, ja ilmoitin numeroni Robinson-rekisteriin. Sen jälkeen on tullut pari puhelua, mutta ne ovat loppuneet nopeasti, kun olen kertonut numeroestosta. Suosittelen kyllä kaikille turhiin soittoihin kyllästyneille estopalvelua.

Sain jo sitä ennen soitot loppumaan aika nopeaan, kun kerroin päättäneeni, etten osta mitään puhelimitse. Lopulta kuitenkin kyllästyin kertomaan tätäkin kantaani, sillä oikeastaan en ole selitysvelvollinen kenellekään ostoaikeistani, ellen ole soittoa pyytänyt.

Tosin mieleeni on jäänyt ennen eston hankkimista yksi mukava soitto. Kerran sain puhelun miesmyyjältä, jolle kerroin heti, etten osta mitään. Hän kuitenkin tokaisi, että enhän minä edes tiedä, mitä hän myy. Hän kertoi sitten myyvänsä ydinsukellusveneitä. Olin juonessa mukana, ja kerroin heti haluavani niitä kaksi. Jatkoimme juttelua hyvän tovin hyvässä yhteisymmärryksessä. Puhelinmyyjä sitten sanoikin, että hän pitää ihmisten kanssa juttelemisesta. Tämä oli kuitenkin ainoa kerta, jolloin lopetin puhelun puhelinmyyjän kanssa hymyssä suin.

Ikävämpänä on jäänyt mieleen pikkuhousuja (!) kaupitellut nainen, joka oli niin sitkeä, etten päässyt muuten hänestä eroon kuin sanomalla, että lähettäköön sitten nähtäväksi näytevaatteet. Hän nimittäin inttämällä intti, että varmasti olisin tyytyväinen ja ihastuisin näihin tuotteisiin. Housut tulivat ja lähtivät heti paluupostissa takaisin. En olisi voinut kuvitella pitäväni sellaisia.

Mielestäni erikoisin tapaus oli kuitenkin henkilöauton myyntiyritys. Olin ostanut uuden auton puolitoista vuotta aiemmin, ja minulle soitettiin samasta liikkeestä (tosin eri myyjä) ja kaupiteltiin uutta autoa. Olin kaupungilla ostoksilla, kun sain puhelun. – Myydäänkö jo autojakin puhelimitse? ihmetteli tavaratalon myyjä kanssani.