Pönttöuutisista, hyvää päivää!

Tunnustan heti alkuun, etten ole kummoinenkaan lintujen tuntija tai tunnistaja.  Kotipihan linnut hädin tuskin tunnistan, ja niistä pidän sillä varauksella, että mustavarikset saisivat puolestani muuttaa aika kauas. Niiden jätöksiä on talon katolla, pihassa ja aidassa aivan liiaksi. Pihaa ne tonkivat kai matoja etsien isoina parvina. Sen sijaan käpytikan vierailu ilahduttaa.

Unohdetaan isot siivekkäät, sillä lintumaailma on tullut uudella tavalla tutuksi. Ystäväni Marjatta ja Olli tulivat visiitille linnunpönttö kainalossaan muutama aika sitten. Pönttö vielä kiinnitettiin saman tien isoon mäntyyn, joka näkyy hyvin keittiön ikkunasta. Kieli pitkällä ja lintukirja keittiön pöydällä odottelin pihapiirini uusia asukkaita. Pöntön ilmoitin Miljoona linnunpönttöä -kampanjan sivustolle.

Aika pian yksi talitintti tuli katselemaan uutta asumusta, mutta ei rohjennut sisään asti. Äitienpäivänä saimme todistaa yhden tiaisen oloisen linnun pyörimistä pöntön luona, ja se taisi tutustua myös sisustukseen. Viime viikko on kuitenkin tuonut pönttöön asukkaat; niin haluan uskoa. Ensin pönttöä kävi tutkimassa kirjosieppouros, mutta seuraavana päivänä oli herra saanut jo seuraa. Ilmeisesti kirjosieppoperhe on valinnut uudispöntön kodikseen.

Lintukirjan vein takaisin kirjahyllyyn, ja se olikin käsillä vain siinä toivossa, että jokin tavallista harvinaisempi lintulaji olisi muuttanut ilokseni. Kirjosieppoperheen toivotan tietysti tervetulleeksi, ja niiden puuhailun katseleminen on mukavaa. Herra tykkään hengailla pyykkinarulla, joka on pöntön vierellä. En ole siinä juuri pyykkiä kuivannut, joten tämä on narulle hyvää käyttöä. Herra pörhistelee siihen tyyliin, että uskon pöntöllä olevan nyt vakituiset asukkaat. Toivottavasti niitä ei mikään hätyyttele pois.

Oravia ei enää näy siihen tyyliin kuin ennen. Osaksi siihen on varmasti syynä se, että remontin yhteydessä laitettiin ns. oravalauta tukkeeksi seinän ja räystään väliin syntyneeseen pieneen rakoon. Talveksi oravat olivat majoittuneet vinttiin. Uuden pöntön sisäänmenoaukko on oikeaoppisen kokoinen ja niin vahvistettu, ettei sitä orava tai tikka pystyne hajottamaan.