Pikavinkkejä energiansäästöön

Kodin energiansäästö tuntuu hyvältä asialta, mutta käytännössä sen toteuttaminen onkin jo toinen juttu. Koko asia tuntuu ensin hahmottomalta möhkäleeltä, eikä siihen oikein pääse käsiksi kai muuten kuin toteuttamalla entisen miehen neuvoa siitä, miten elefantti syödään. Edetään siis pala palalta.

Kotitalouden keskimääräinen energiankulutus on kuin politiikan huipulta: kolme pointtia. Lämmitys haukkaa 52 prosenttia, taloussähkö 28 prosenttia ja lämmin käyttövesi 20 prosenttia. Mistään niistä emme varmasti halua luopua, mutta lukemia voisimme ehkä pienentää. Silloin pidämme huolta myös ympäristöstämme.

1. Yhden asteen pudotus huoneen lämpötilassa säästää 5 prosenttia lämmityskuluista. Oma tulisija on plussaa, ja oikein tarkka vähentää tilapäisesti huoneiden lämpötilaa, kun ollaan kotoa poissa pidempään.

2. Tiivisteet ikkunoiden ja ovien pielissä säästävät energiaa. Vuotojen paikallistamisen apuna käyvät kämmenselkä, savu, kynttilä tai lämpökamera. Ilmanvaihto on silti muistettava. Talonomistaja taas voi lisätä yläpohjan lämpöeristystä.

3. Kodin laitehankinnoissa kannattaa kiinnittää huomiota energiatehokkuuteen. Ledeihin vaihtaminen tuo säästöä jopa 50 euroa lampun käyttöiän aikana. Pakkausmerkinnät ja käyttöohjeet on hyvä tutkia.

4. Ruoanlaittoon kuluu kotitaloussähköstä noin 6 prosenttia. Kiertoilmauuni lämpenee nopeasti ja paistaa useamman pellillisen kerrallaan. Myös uunin jälkilämpöä voi opetella käyttämään, samoin levyn tehoa pitää vähentää heti kiehumisen alettua.

5. Kylmäsäilytyslaitteet haukkaavat sähkönkulutuksesta noin 13 prosenttia. Vuodessa niiden kulutukseen kuluu rahaa noin 84 euroa. Tärkeintä on valita energiatehokas laite, sijoittaa se kauas lämmönlähteistä ja auringonpaisteesta sekä huolehtia huollosta ja ilmankierrosta.

6. Viihdelaitteiden määrä kodeissa vain kasvaa. Ne kuluttuvat sähkö myös valmiustilassa, joten ostopäätöstä tehdessä kannattaa valita laite, jonka voi myös kytkeä pois verkkovirrasta ilman, että asetukset tai säädöt häviävät.

7. Suomalainen kuluttaa vettä keskimäärin 155 litraa päivässä. Noin 40 prosenttia tästä on lämmintä vettä, jota suurin osa kuluu suihkussa. Jos vähentää 5 minuuttia suihkuveden juoksutusta, säästyy sen verran kilowatteja, että sillä voisi käyttää jääkaappi-pakastinta yli kaksi vuorokautta. Suihkuveden juoksuttaminen 10 minuuttia maksaa noin euron.

8. Hurjan lisäyksen vesilaskuun voi saada, ellei huomaa WC-pytyn vuotamista. Vuodon pystyy havaitsemaan myös kotikonstein. Pytyn takaosaan voi laittaa WC-paperinpalan, kun on kulunut noin 15 minuuttia huuhtelusta. Jos paperi kastuu alle puolessa minuutissa, korjaaminen kannattaa. Jos paperi kastuu parissa sekunnissa, korjaus täytyy tehdä heti.

Edellä olevat energiansäästövinkit perustuvat syksyllä vuoden energianeuvojaksi valitun Marjo Kekin pitämään esitelmään. Hän tähdentää, että kotitalouksien keskimääräisen energiankulutuksen arvot ovat vain suuntaa-antavia ja riippuvat paljon elintavoista.

Lisätietoja saa helposti internetistä muiden muassa sivustolta www.eneuvonta.fi