Paljonko on suomalaisia?

Paljonko on elossa olevia suomalaisia? Siinä on viattoman oloinen kysymys, mutta sitä se on vain näennäisesti. Tähän pikkukysymykseen vastaaminen onkin pohdinnan arvoista ja mielestäni ylivoimaisen vaikeaa.

Meillä on yleisessä käytössä erilaisia etuliitteitä suomalaisille. On kantasuomalaisia, supisuomalaisia, uussuomalaisia ja ulkosuomalaisia puhumattakaan ruotsinsuomalaisista tai suomenruotsalaisista. Perussuomalaisen osuva nimitys on valjastettu politiikan maailmaan, joten sen voi tässä yhteydessä unohtaa. Puhutaan myös etnisistä suomalaisista.

Elossa olevia Suomen kansalaisia on noin 5,4 miljoonaa. Nykyään Suomessa ihmisen syntyperä määritetään vanhempien syntymävaltion mukaan, tosin vanhemmatkin voivat olla syntyisin eri valtioista. Kansalaisuus on oma juttunsa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa syntyvä lapsi saa automaattisesti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta tällainen käytäntö ei ole voimassa esimerkiksi Suomessa, vaikka niin saatetaan kuvitella. Meillä taas on olemassa kaksoiskansalaisuus.

Viranomaisella on oma tapansa määritellä ihmisen syntyperä, mutta se on vain virallinen totuus. Jos olisin muuttanut jo nuorena vaikka Ruotsiin, mennyt naimisiin ruotsalaisen miehen kanssa ja saanut lapsia siellä, olisinko muka sitten ruotsalainen. Ainakin omasta mielestäni olisin edelleen suomalainen, vaikka olisin ottanut Ruotsin kansalaisuudenkin. Ehkä tästä joku on eri mieltä, ja minäkin voin ottaa kantaa asiaan vain teoreettisesti.

Oma lukunsa on kuitenkin vielä ympäristön suhtautuminen. Olisin todennäköisesti siellä Ruotsissa edelleen se suomalainen rouva, vaikka varmaan puhuisinkin ruotsia, koska sitä olen jo koulussa oppinut. Sen sijaan lapseni olisivat ehkä jo mielessään ja ympäristönkin mielestä enemmän ruotsalaisia, vaikka olisinkin huolehtinut heidän suomen kielen taidostaan.

Käytännössä aika moni nykyään varmaan pohtii tällaisia kysymyksiä. Anni Valtosen ja Milka Alasen teoksessa Uusia suomalaisia kerrotaan pariskunnista, joissa toinen osapuoli on ulkomaalainen ja toinen suomalainen. Siinä kuvataan arkea perheiden oman kokemuksen kautta. Kuvaavaa on esimerkiksi suomalais-kenialaisen perheen kokemus, että pienenä Keniassa ja nyt Suomessa asuvalla Vili-pojalla kenialaisuus on ”enemmän pinnassa”. – Hän on kuin kala vedessä, kun käymme Keniassa, sanoo kenialainen Paula-äiti.