Paastonaikaan voi kuunnella itseään

Hernekeiton ja laskiaispullien syöminen kertoo maallistuneessakin yhteiskunnassa paastonajan alkamisesta. Katolisessa maailmassa ennen paastonaikaa vietetään riehakkaita karnevaaleja.

Italian kielen carne lasciare tarkoittaa sananmukaisesti lihan jättämistä, ja vieläkin saatetaan paastonaikaan keventää ruokavaliota, jos ei kokonaan jätetä liharuokia pois.

Paastonajalla tarkoitetaan noin seitsemää viikkoa ennen pääsiäistä. Suomessa pääsiäinen keskuksena rytmittää kirkon jumalanpalveluselämän. Meillä pidetään viisi paastonajan jumalanpalvelusta ja kuudentena on palmusunnuntai.

Paastonaika voisi olla myös sopivaa jokapäiväisen elämän miettimiseen ja yksinkertaistamiseen. Uskonnotonkin ihminen voi esimerkiksi kokeilla, millaista elämä olisi ilman herkuttelua vain vaikkapa seitsemän viikon aikana. Ellei halua muuttaa ruokavaliotaan mitenkään, on muitakin keinoja jäljellä.

Anna-Maija Raittila (1928-2012) muistetaan runoistaan ja erityisesti virsiteksteistään. Hän on vuonna 2005 julkaissut Tulisija-nimisen teoksen, jossa on joka päivälle tekstejä.

Paastonajan alkuvaiheessa teoksessa kehotetaan karistamaan kannoiltaan huolet, stressin ja ankaruuden haamut sekä sitoutumaan johonkin hyvään. Anna-Maija Raittila kirjoittaa ystävästään, joka oli päättänyt joka viikko paaston seitsemän viikon pituisella kaudella käydä henkilökohtaisesti tervehtimässä henkilöä, johon ei pitkään aikaan ole pitänyt yhteyttä.

Paastota voi myös varaamalla säännöllisesti aikaa itselleen, oman sielunsa kuuntelemiseen. Myös omaa ajan- tai vaikkapa somen käyttöään voi tarkistaa. Omien rajojen tarkastelu ja riippuvuuksen tarkkailu on   suositeltavaa.

Samaan itsensä kuunteluun kehotti myös trubaduuri Rolf Wirtanen, joka on löytänyt itselleen ja elämälleen rauhan Lapin luonnosta. Hän esitti laulujaan, näytti ottamiaan Lapin-kuvia ja kertoi omia kokemuksiaan elämästä kirjastossa järjestetyssä tilaisuudessa. Hän muiden muassa kehotti kuulijoita muistamaan, että jokaisen meidän sisällä on yhä pieni tyttö tai poika. Sitä ääntä pitäisi jokaisen kuunnella eikä hukata sitä tunnetta.