Olin kansalaistottelematon

Tunnustan. En kadu. En edes pyydä anteeksi. Lähetin viestejäkin, mutta tuloksetta. Naapuri aloitti, minä jatkoin. Olen tyytyväinen lopputulokseen.

Näin poliitikkomainen sähkösanomakieli nykyään sujuu, mutta aika raskasta se on kirjoittaa, saati lukea. Mutta takaisin tunnustuksiin, kun nyt on päästy hyvään alkuun. Naapuri ja minä olemme syyllistyneet kansalaistottelemattomuuteen.

Jo vuosia olemme minä ja edellinen naapurini yrittäneet saada kaupunkia hoitamaan tonttiemme viereisen, metsäisen puistikon nurmikon kokonaan, mutta se ei ole onnistunut. Aidan viereen on jätetty hoitamaton alue, johon kesän mittaan kohoaa yli polven ulottuvaa heinikkoa ja muuta joutokasvia. Myös eri puiden alkuja on yrittänyt kituuttaa isojen mäntyjen lomassa.

Toissa päivänä kuulin pihatöitä tehdessäni ryskettä oudosta suunnasta. Siellä tuore naapurini ajoi leikkurillaan tätä hoitamatonta kaistaletta. Menin tietysti häntä heti kiittelemään. Naapurin jälkeen viimeistelin alueen siltä osin kuin leikkuri oli vain kumonnut mitä lie korsia ja puiden taimia. Lisäksi kokosin muoveja ynnä muita roskia ison kasan. Nyt alue on kuin toisesta maailmasta.

Luin lehdestä, että ihmiset ovat valloittaneet tonttinsa lisukkeeksi puistoalueita ja ruvenneet hoitamaan niitä esimerkiksi leikkaamalla ruohon. Tämä on kuulemma sallittua noin kolmeen metriin kaupungin rajasta. Me emme ole laajentaneet nautinta-aluetta, sillä kummankin tontin rajalla on aita. Kun perusperkaus on tehty, sen hoitaminen myöhemmin on jo helppoa. Tuskin kaupungin leikkuri sinne siltikään eksyy.

Vastauksena aikaisempiin siivouspyyntöihin on kaupungilta saatu selitykseksi, että sinne on viety puutarhajätettä. Niin ei kuitenkaan ole tapahtunut vuosiin. Toinen selitys oli, että kasvuston alla voi olla metalliesineitä. Siellä on vain yksi vesilukko, joka on merkitty selvästi oranssilla putkella.

Kasvustoa siivosimme leveydeltään noin kahden metrin alueelta, joten ehkä säästymme moitteilta. Emme tehneet vuoden ympäristötekoa, mutta varmasti monen ohikulkijankin silmä lepää, kun ryteikkö on siivottu pois. Se ainakin on selvää, ettei ruoho ole aina vihreämpää aidan toisella puolella.