Nyt onkin nenä kohti itää

Itä-Eurooppa on lähellä, mutta yllättävästi se on suomalaisille tuntemattomampaa kuin länsi. Olen ottanut ainakin pienen askeleen tutustumisen suuntaan, sillä olen lukenut kirjan, jossa kävellään Berliinistä Moskovaan. (Osittain siinä kuljetaan myös autolla.) Vielä vähemmän tarvitsee vaivautua, kun avaa television torstaina kello 21.25.  Alina idässä -niminen TV2:n ohjelma vie Valko-Venäjän ja Ukrainan kautta Bulgariaan. Oppaana on suomalaisvenäläinen näyttelijä Alina Tomnikov.

Saksalaisen toimittajan ja kirjailijan Wolfgang Büscherin kirjasta Berliini-Moskova, Jalan kohti itää on tässä hyvä aloittaa, sillä hän pohtii muun muassa sellaista mielenkiintoista asiaa kuin mistä itä alkaa. Puolan ja Valko-Venäjän rajalla mies sanoo kulkijalle: Tässä on tulevaisuuden raja. Tähän loppuu EU, tuo tuolla on itää.

Kirjailija päättelee, että itä on jotain sellaista, joka kukaan ei halua ja jatkaa: ”Jos olisin kysynyt Brandenburgissa, mistä itä alkaa, vastaus olisi kuulunut: tuolta Puolasta tietysti. Jos kysyisin samaa Puolasta, minulle sanottaisiin: Itä alkaa Varsovasta, tai no jaa, oikeastaan Varsova kuuluu jo itään… Mistä itä siis alkaa? Oikean jalan saappaan oikealta puolelta. Siellä missä alkavat suuret metsät ja hailean kirjavat puutalot, sipulitornien lohkeileva sinimaali.”

Büscher (s. 1951) kartoittaa matkallaan samalla saksalaista sotahistoriaa, matkaseurana on hänen isoisänsä haamu, vaikka sodassa taistellutta isoisäänsä mies ei ole koskaan tavannutkaan. Monia mielenkiintoisia tapaamisia riittää matkalle, vaikka välillä hän saa liikkua tuntikausia niin, ettei tapaa ketään. Uusia tuttavuuksia ovat vaikkapa puolalainen Pariisista synnyinmaahaansa palannut kreivi ja erilaiset majoittajat.

Toiseen sukupolveen kuuluva Alina Tomnikov (s.1988) taas tuo kameran eteen nuorta polvea. Kahdessa ensimmäisessä osassa on päästy Minskiin, ja yksinään matkustava Alina heittäytyy nuorten naisten ja miesten maailmaan ja illanviettoon.  Nuoret miehet kertovat niin perunoita syövästä kansasta kuin sensuurista. Büscher taas kuvailee kansaa väsyneeksi, mitä se sitten tarkoittaakaan.

Büscher ja Tomnikov esittelevät Valko-Venäjää kumpikin erilaisin ottein, yhtenä esimerkkinä vaikkapa joukkomurhien muistomerkit. Büscher käy vainajien metsässä Katynin joukkomurhan (v. 1940) muistomerkillä. Tomnikov vierailee läheisellä Hatynin kylän joukkomurhan (v. 1943) muistomerkillä.

Artikkelikuva: Pirteä Alina todella vakavoituu, kun hän erilaisten kulkuvaikeuksien jälkeen pääsee Hatynin muistomerkkipaikalle.

Alina idässä -ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa.