Näin opit vieraan kielen

Vieraan kielen osaamisessa on monta tasoa, ja siksi on moniselitteinen asia, osaako jotakin vierasta kieltä vai ei. On aivan eri asia selviytyä arkisista asioista esimerkiksi ulkomaanmatkoilla kuin keskustella tai lukea kirjaa vieraalla kielellä. Jokainen tietysti tulkitsee oman osaamisensa mielensä mukaan, mutta ilman ylläpitoa mikään kielitaito ei säily.

Parhaiten kieltä oppii lapsi tai nuori, joten koulussa saatu kivijalka antaa hyvän pohjan. Kuitenkin myös aikuinen pystyy oppimaan vierasta kieltä, mutta ilman sitkeyttä ja ponnisteluja se ei onnistu. Lisäksi täytyy osata päättää, minkätasoista kielitaitoa haluaa. Opintojen alkuaikana ehkä osaa jotakin kysyä, mutta ei välttämättä ymmärrä, mitä vastataan. Siitä saa kuitenkin motivaatiota pyrkiä eteenpäin. Vieraan kielen opiskelu on myös mitä parhainta aivojumppaa.

Minulle on vuosia ollut italia rakkain vieras kieleni, ja kieltä opiskelen varmaan niin kauan kuin mahdollista. Silmiini osui yhdeksän kohdan ohjeistus, kuinka voi oppia italiaa. Tämän listan on laatinut Aprendo italiano/Learning italian -sivusto, mutta italia-sanan tilalle voi vaihtaa minkä tahansa kielen nimen.

1. Ajattele italiaksi.
2. Käytä sanakirjaa vain silloin kuin se on aivan välttämätöntä.
3. Puhu aina italiaa, kun voit.
4. Lue mieleisiäsi italiankielisiä lehtiä.
5. Katso italialaisia elokuvia.
6. Opiskele italiaa Italiassa ja tutustu maan arkielämään.
7. Tutustu moniin italialaisiin.
8. Matkusta usein.
9. Rakasta maailmaa.

Kun vaihtaa italian tilalle vaikkapa englannin, tulee varmasti selväksi, miksi monet suomalaiset osaavat englantia hyvin. Englannin harjoitteluun on hyvät mahdollisuudet Suomessakin.

Omasta kokemuksesta voin sanoa sen verran, että käytän varmaan sanakirjaa liikaa, mutta se on hyvä tuki ja turva. Italialaisten elokuvien katsomisen ilman tekstitystä tekee vaikeaksi murteellinen puhe, sillä Italiassa murteet poikkeavat paljon oikeakielisestä italiasta. Esimerkiksi Sisilian murre on käsittämätöntä, vaikka ymmärtäisi italiaa kohtalaisesti.

Kymmenenneksi kohdaksi voisi lisätä ehdotuksen katsoa italiankielistä televisiokanavaa. Itse seuraan Rai1:tä, kun ehdin. Esimerkiksi monet virolaiset kertovat oppineensa suomea katsomalla suomalaisia televisio-ohjelmia.