Muovipussien käyttöön tolkkua

Sanoin joskus ystävälleni, että ottaisin agendalleni muovipussien kieltämisen, jos olisin poliitikko. Helpottavaksi tiedoksi voin sanoa, etten koskaan ole edes ajatellut poliittista uraa. Sen sijaan ei liene muovipussien kuluttajille ollenkaan helpottava tieto, että muovipussien käyttöä ehkä ruvetaan rajoittamaan. Tänään EU:ssa äänestetään tavoitteista vähentää nimenomaan pienten muovipussien käyttöä.

Esimerkiksi Espanjassa, Italiassa ja Britanniassa olen pannut merkille pienten muovikassien runsaan käytön. Kun ne ovat ohuita, niitä pannaan usea päällekkäin, jotta ne kestävät ostosten painon. Suomessa ostoskasseina käytetään isompia ja tukevampia muovipusseja.

Edistystä on jo tapahtunut Suomessakin siitä asti, kun muovipussit tulivat maksullisiksi. En tiedä, mitä muovipussi nykyään maksaa, mutta ilmeisesti liian vähän, sillä joka päivä kaupassa näkee ihmisiä sullomassa päivittäisiä ruokaostoksiaan muovikasseihin. Olen käyttänyt kangaskasseja tai reppua ostosten kuljettamiseen vuosikaudet, enkä ymmärrä, mikä siinä on hankalaa.

– Pannaanko pieneen pussiin? kysyy kassa ruokakaupassa, kun ostan pakasteita. Se on yksi turhimpia kysymyksiä kassalla. Vuosia olen esimerkiksi banaaneita ostaessani laittanut maksulapun banaanin kylkeen. Kinkkisempi kysymys on esimerkiksi sitrushedelmien, omenien tai sipuleiden punnitseminen ilman muovipussia. Olen nähnyt valveutuneilla asiakkailla ohuita kangaspusseja, joita voidaan käyttää monta kertaa. Siinä olisi jollekin pienyrittäjälle ideaa ruveta markkinoimaan kevyitä hedelmien ja juuresten punnitsemiseen sopivia kangaspusseja. Tomaatteja myydään nykyään myös pahvipakkauksissa.

Suomalainen käyttää vuodessa noin 55 muovipussia, joka on vähemmän kuin EU:ssa keskimäärin. Britanniassa ja Irlannissa on vasta nyt ruvettu muuttamaan muovipusseja maksullisiksi, ja esimerkiksi Irlannissa pussien kulutus on heti vähentynyt. Saksassa muovipussit ovat maksullisia, ja siellä keskimääräinen kulutus on 71 pussia vuodessa.

Miksi saarnata muovipusseista? Ne ovat iso ympäristöhaitta, joka kuitenkin on meidän kaikkien ratkaistavissa omalla käytöksellämme. Mahdollisimman suuri osa muovijätteestä pitäisi saada kierrätykseen. Ajatus Tyynellä valtamerellä vellovasta valtavasta muovilautasta puistattaa, ja suruttomalla muovien käytöllä me vain kasvatamme sitä.