´´Oma Monia, rakastan sinua´´

Äitiä pyydetään kertomaan jotakin Valentina-tyttärestään tv-katsojille. Valentina on äidin mielestä fantastinen nuori nainen.
Äitiä pyydetään kertomaan jotakin Valentina-tyttärestään tv-katsojille. Valentina on äidin mielestä fantastinen nuori nainen.
Suomalaiselle televisionkatsojalle tarjotaan ylenpalttisesti ruoka-, matka- ja puutarhaohjelmia sekä laulu- tai kykyohjelmia lapsille, teineille ja aikuisille. Enemmän tai vähemmän viihteellistä tietokilpailuohjelmaa ei sen sijaan ole nähty vuosiin.
Otan esimerkin Italian television Rai 1 -kanavalta, jota seuraan italian opiskelun takia. Joka päivä paitsi kesällä tulee hieman yli tunnin kestävä tietokilpailu L´Eredità, Perintö.
Aluksi mukana on kuusi kilpailijaa, jotka esitellään lyhyesti. Monella on mukana läheinen, joka kertoo parilla sanalla kilpailijasta, hyvät ja huonot puolet.
Persoonien esittely on usein riemastuttavaa katsottavaa, sillä kaikki eivät tyydy näin ennalta arvattavaan esittelyyn kuten esimerkkikuvan Valentinan äiti. Aina välillä saadaan omaperäinen kuvaus, joskus niinkin raadollinen, että juontaja Carlo Conti ryhtyy puhujaa toppuuttelemaan ja korostamaan hyviä puolia.
Esittelyjen jälkeen alkaa erilaisia vaiheita sisältävä tietokilpailu: totta vai tarua -osuus, sanaketju ja oikean vuosiluvun arvausta tai tietämistä. Vaiheittain edetään kaksinkamppailuun.
Siinä vastauksen seitsemään kysymykseen parhaiten selvittänyt kilpailija pääsee viimeiseen eli giljotiini-osuuteen. Hän saa tavoitella (perinnökseen) rahasummaa, jonka kilpailusta pudonneet kilpailijat ovat onnistuneet yhteensä keräämään. Summa lienee maksimissaan 160 000 euroa, mutta useimmiten lähtösumma on 140 000 euroa.
Giljotiiniin päässyt kilpailija joutuu valitsemaan viisi sanaa kymmenestä mahdollisesta. Jos hän arvaa oikein, summa säilyy, jos väärin, se puolittuu jokaisesta väärästä arvauksesta.
Kun viisi sanaa on saatu ruutuun, kilpailijalla on minuutti aikaa miettiä, mikä näitä sanoja yhdistää. Hän kirjoittaa sanan pahvilapulle kuulokkeet päässään, ettei kukaan studioyleisöstä pääse vaikuttamaan vastaukseen. Jos kilpailija on arvannut sanan oikein, hän saa sen summan, mikä on jäänyt giljotiinin jälkeen ruutuun.
Andrea onnistuu keksimään sanan, joka yhdistää ruudussa näkyvää viittä sanaa. Hän voittaa 18.750 euroa.
Andrea onnistuu keksimään sanan, joka yhdistää ruudussa näkyvää viittä sanaa. Hän voittaa 18.750 euroa.

Andrea onnistui tällä viikolla pääsemään useana iltana viimeiseen osioon asti, mutta viime torstainakaan hänellä ei ollut ajatusta, mikä tavoiteltu sana olisi.
Ensimmäisen kerran ohjelman historiassa kilpailija ratkaisi asian hyvin omaperäisesti ja kirjoitti lappuun otsikossa olevan rakkaudentunnustuksen studiossa jännittäneelle Monia-vaimolleen.
Juontaja Carlo Contikin yllättyi, mutta selvitti asian tapansa mukaan hauskasti ja ammattitaitoisesti. Hän on kyllä aikaisemmin nähnyt vastauslapussa kysymysmerkkejä ja Boh! -ilmaisuja, kun kilpailija ei ole ollenkaan hajulla, mistä sanasta voisi olla kysymys. Rakkaudentunnustusta ei sentään ole ennen nähty, ja mies kirjoitti sanat kätensä suojassa niin, ettei vastapäätä istunut juontaja pystynyt etukäteen näkemään, mitä hän kirjoittaa.
Perjantaina Andrea selvitti tiensä jälleen loppuun asti. Vihdoin hän tiesi sillä kertaa haetun sanan (famigliare) ja voitti ruudussa näkyvän summan. Lauantaina hänen tiensä kilpailussa katkesi.
L´Eredità -ohjelma on pyörinyt Italian televisiossa vuodesta 2002, ja vuodesta 2006 sitä on juontanut Carlo Conti. Hän on ohjelmassa hyvin läsnäoleva ja tasapuolinen kaikille kilpailun osanottajille. Niinpä hän on suosittu tv-esiintyjä Italiassa.