Missä olit, kun kuulit WTC-iskusta?

WTC-iskussa surmansa saaneiden muistomerkki New Yorkissa on kaksoistornien paikalla.
WTC-iskussa surmansa saaneiden muistomerkki New Yorkissa on kaksoistornien paikalla.

Ihmiset ovat sillä lailla rakennettuja, että helposti mieleen jää paikka, jossa on kuullut jonkin suuren uutisen. New Yorkissa 15 vuotta sitten sattunut kaksoistornien romahdus on tapahtuma, joka on jättänyt pysyvän muiston paitsi amerikkalaisiin myös monien muiden maiden ihmisiin.

Kun näki lentokoneiden lentävän päin torneja lähes suorana lähetyksenä, nähtyä on vaikea unohtaa. Tämän terrori-iskun aikana katselin sattumalta kotona televisiota. Vietin vapaapäivää ja odotin, että kutsutaan toimitukseen töihin urakoimaan. Kutsua ei kuitenkaan tullut.

Kävin pari vuotta sitten New Yorkin -matkallani katsomassa kaksoistornien kohdalle tehtyä muistomerkkiä. Myös vierailu taitavasti toteutetussa 911-museossa teki vaikutuksen.

Estonian uppoamisesta näin uutisen aamulla teksti-tv:stä, ja muistan, etten voinut uskoa tällaista tapahtuneen.

Samanlaisia muistijälkiä jättävät myös tiedot kuuluisien ihmisten kuolemasta. Hiljattain muisteltiin Elviksen kuolemaa. Ihmettelen, etten muista, missä kuulin Elviksen kuolemasta, sillä olen kyllä kuulunut hänen faneihinsa.

Sen sijaan muistan hyvin, missä sain tietää Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn traagisesta kuolemasta. Meitä oli joukko sanomalehtitutkinnon toisen vuosikurssin opiskelijoita palaamassa opintomatkalta Helsingistä Tampereelle, kun suunnilleen Toijalan kohdalla konduktööri kertoi meitä luotsanneelle  lehtori Pentti Salmelinille presidentin ampumisesta. Olimme suuren uutistapahtuman äärellä. Myöhemmin olen käynyt presidentti  John F. Kennedyn ja hänen puolisonsa haudalla, jossa palaa ikuinen tuli. Hauta on Arlingtonin sotilashautausmaalla Arlingtonissa Virginiassa lähellä Washingtonia.

Tuoreemmista tapauksista muistan prinsessa Dianan kuolemasta kuulleeni autossa, jossa olin ystäväpariskunnan kanssa matkalla naapurikaupunkiin golfkisaan. Pariskunta oli katsonut aikaisin aamulla ennen lähtöä teksti-tv:tä ja lukenut sieltä tämän pysähdyttävän uutisen.