Lukemiseen tuli haasteita

optimized-fullsizeoutput_73fEnää ei taideta paljonkaan tehdä lupauksia uudelle vuodelle, vaan nyt osallistutaan erilaisiin haasteisiin. Kahteen haasteeseen olen minäkin päättänyt lähteä mukaan, ja molemmat liittyvät rakkaaseen harrastukseen, lukemiseen. Toiseen haasteeseen osallistun ihan vain itsekseni, toisessa taas on yli 3000 muutakin osallistujaa.

Joskus kirjan lukeminen saa aikaan jotain konkreettista eikä vain uutta mietittävää. Näin minulle tapahtui, kun luin Finlandia-palkitun Jukka Viikilän teoksen Akvarelleja Engelin kaupungista. Kirjan teksti lumosi minut käsittämättömällä tavalla. On helppo uskoa, että kirjoittaja on runoilija, niin kevyesti ja ilmavasti teksti kulkee. Lauseitten lyhyys varmaan lisää tuota keveyden vaikutelmaa. Tekstin kepeys on mielenkiintoisessa ristiriidassa sisällöllisen raskauden ja apean tunnelman kanssa. Helsingin ydinkeskustan ilmeen luonut arkkitehti kirjoittaa yöpäiväkirjaansa murehtien ja surullisena, joskin suruun on todella aihettakin. Hyvä on tietysti pitää mielessä, että päiväkirja on fiktiivinen.

Näin pitkä johdatus tarvittiin, ennen kuin pääsen kertomaan, mitä Viikilän teos sai minussa aikaan. Päätin lukea vuonna 2017 joka päivä yhden runon. Sopivasti kirjaksi valikoitui Suuri runokirja, jossa on aineistoa reippaasti. Olen saanut kirjan äidiltäni joululahjaksi vuosia sitten, ja tähän asti ainoastaan  selannut sitä silloin, tällöin. Kirjassa on vain perinteistä suomalaista runoutta.

Tätä runojen lukemisintoa siivittää takaraivossa ollut Helsingin Sanomista luettu tieto, jonka mukaan  kaunokirjallisuus auttaa käsittelemään oman elämän kysymyksiä niin hyvin, että erilaiset elämäntapaoppaat voidaan jättää lukematta. Etenkin runojen lukeminen lisää aivojen oikean puolen aktiivisuutta ja runoista nouseviin mielleyhtymiin voi heijastella omia muistojaan ja elämyksiään. Runous lisää näin psyykkistä hyvinvointia ja itseymmärrystä sekä tuottaa ahaa-elämyksiä ja vieläpä lisää tarkkaavaisuutta.

Toinen haasteeni on osallistuminen ensimmäistä kertaa Helmet-lukuhaasteeseen. Osallistujat ovat saaneet 50 kriteeriä, joihin pitäisi osata sovittaa luettu kirja. Keskustelu käy jo osallistujen kesken vilkkaana, vihjeitä jaetaan ja vinkkejä kysellään. Listalla on muiden muassa seuraavaa: Kirjassa liikutaan luonnossa, Yhdenpäivänromaani, Kirjan nimessä on tunne, Kirjan kannessa on eläin jne… Ei muuta kuin tutkimaan ensin omaa kirjahyllyä, sitten retkelle kirjastoon. Kirjatoukan vuosi on saanut uuden ilmeen.