Lääketieteellä on vahva ote

Annammeko lääketieteelle liian vahvan jalansijan elämässä? Medikalisaatio vaikuttaa lisääntyvän asioidemme hoidossa. Hyvin vilkas poika tai tyttö diagnosoidaan adhd-häiriöiseksi, kun kaikki ei sujukaan hyväksyttyjen kriteerien mukaan. Syy voi olla jossakin muualla kuin lapsessa itsessään.

En väitä, etteikö myös lääkitsemistä tarvitsevaa häiriötilaa voi olla, mutta liian herkästi kasvuvaiheista lasta ei saisi lokeroida. Miltä hänestä sitten tuntuu aikuisempana, jos tilanne onkin jo toinen ja käytös niin sanotusti normaalia? Helsingin Sanomissa julkaistiin laaja artikkeli Jean Sibeliuksesta, ja siinä muun muassa mainittiin, että nykyisin pieni Jean olisi varmaankin arvioitu adhd-lapseksi.

Yksi lääketieteelle alistettu asia on ylipainoisuuden hoito. Sitäkin kutsutaan sairaalloiseksi ylipainoksi, ja terveydestä siinä tietysti on kysymys. Tuntuikin raikkaalta kuulla 12. tammmikuuta tv-ohjelma Akuutissa naista, joka oli omatoimisesti laihduttanut yli 65 kiloa. Hän sai kimmokkeen tuttavaltaan, joka netistä saatavaa laihdutusohjelmaa käyttäen oli myös onnistunut.

Juju onkin siinä, ettei tämä nainen pyrkinut lihavuusleikkaukseen, vaan muutti ruokavalionsa ja pääsi päämääräänsä. Hän esimerkiksi sai häiriintyneen hormonitasapainonsa lähes heti kuntoon ja tuli toivotusti raskaaksi. Kun raskauden jälkeen kiloja rupesi taas tulemaan liikaa, hän hankki itselleen valmentajan avuksi.

Nainen on myös oivaltanut, että lihomiseen on usein syviä syitä. Niinpä hän sanoi menevänsä psykoterapiaan, jotta saisi tunnesyömisensä kuriin ja oppisi hyväksymään itsensä. Siinä on viisaita sanoja. Ohjelma on nähtävissä Yle Areenassa vielä vajaan kuukauden.

Kymmenien kilojen laihduttamisessa on tärkeä löytää lihomisen syyt, muuten helposti tapahtuu jojo-ilmiö. Oikotietä laihduttamiseen ei ole, edes lihavuusleikkauksella. Ihmettelenkin, miksi leikkaukseen haluava ihminen ei itse tartu asiaan ohjelmassa esitellyn naisen tapaan. Tukea antavia ohjelmia on netissä ja livenäkin saatavissa monenlaisia. Leikkauksen jälkeen edessä on kuitenkin kurinalainen syöminen. Asia pysyisi kokonaan omissa käsissä, jos elämänmuutoksen aloittaa itse omin ehdoin, eikä tarvitse mennä leikkaukseen.

Yhteiskunnan liiallisessa medikalisaatiossa on sentään onneksi yksi asia, joka on kulkenut toiseen suuntaan. Vielä 1970-luvulla homoseksuaalisuus luokiteltiin Suomessa virallisesti sairaudeksi. Se poistettiin sairausluokituksesta vasta vuonna 1981.