Kotikuntoilussa on haastetta

Viime joulun alla kerrottiin kotikuntoilun olevan uusi trendi. Tähän haluaisin vastata vanhalla latteudella: Ei mitään uutta auringon alla. Kotikuntoilua ja siihen tarkoitettua välineistöä on ollut niin kauan kuin pystyn muistamaan.

Aika moni vanhemmista ikäluokista on jumpannut Anne Pohtamon videokasetille taltioidun tai televisiossa esitetyn Anne Sällylän ohjelman tahtiin. Sittemmin ovat tulleet monet uutuudet, steppilaudat, jumppapallot, kuminauhat ja jumppakepit… kuntopyöristä puhumattakaan. Nyt ovat ainakin minulle aika uusia pilatekseen tarkoitetut rullat ja renkaat.

Ohjelmiakin on saatavilla niin lehdissä kuin netissä. Kaiken tämän jälkeen voisi ajatella, että meillähän on huippukuntoista väkeä, kun jo pelkästään kotoa poistumatta saa hoidettua kuntoaan niin paljon kuin haluaa. Ei tämä asia taida kuitenkaan niin mennä. Monessa kodissa jumppapalloa ja steppilautaa erottaa sama asia, varaston hylly, tai sitten pallo on nätisti rullattu ja työnnetty sohvan alle.

Kotikuntoilu ei olekaan niin helppoa kuin moni kuvittelee uuden välineen ostaessaan. Minulla ainakin jumpparyhmään, uimahalliin tai salille lähteminen on helpompaa kuin tunnin kuntoilu kotona. Onhan minullekin kertynyt muutamia välineitä, ja toki niitä käytänkin, mutta lähinnä vain silloin, tällöin. Usein tuntuu olevan jotakin muuta tehtävää, joka menee sen kuntoiluhetken eteen. Tosin esimerkiksi jooga- ja pilatesliikkeitä teen aina, jos jokin kohta jumittaa. Tekemisestä puuttuu kuitenkin tiukka kurinalaisuus ja säännöllisyys, joka mielestäni on tuloksellisesti tärkeintä.

Ryhmäliikunnassa ovat etuina pätevä ohjaaja ja keskittyminen tekemiseen. Tunnin aikana ei puhelin soi, eikä tule muitakaan keskeytyksiä. Ryhmä myös omalla tavallaan kantaa jokaista, kun yhdessä tehdään kaikki liikkeet, kukin tietysti taitojensa mukaan.

On tietysti tilanteita, jolloin ei yhteisiin ryhmiin tai salille pääse. On hyvä, jos jaksaa keskittyä omaan kuntoiluun kotona. Varmaan siihenkin voi oppia, mutta oman kokemukseni mukaan päättäväisyyttä ja sisua se kuitenkin edellyttää. Siksi haluankin kannustaa jokaista kotikuntoilijaa ja onnitella haasteiden voittamisesta.