Kevättä vastassa Italiassa

Etelä-Eurooppaan on mukava matkustaa tähän aikaan vuodesta kuin lämmintä kevättä vastaan tai sitten syksyllä, jolloin saa pidennystä kesäkauteen. Pääsiäisviikko Pohjois-Italiassa oli aurinkoinen, ja parhaimmillaan lämpöä oli parinkymmenen asteen tienoilla. Valkovuokot kukkivat metsässä runsaina, ja leskenlehtiä oli maaseudulla ojien reunamilla.

Lago Maggiorea (suomeksi Suurempi järvi) saatoimme ihailla ryhmämme hotellihuoneista Aronassa. Järvellä näkyi monenlaisia kulkijoita, välillä siellä edettiin kanooteilla, välillä purjeveneillä. Myös linjalaivat etenivät omilla reiteillään.

Mekin teimme retken laivalla järven pohjoispäähän Sveitsin Locarnoon. Italian ja Sveitsin raja on yhtä huomaamaton kuin pohjoisessa Suomen ja Ruotsin raja. Kuitenkin rakennuskanta paljasti, että olimme ylittäneet rajan. Italian pienet vuoristokylät ja vanhat palatsimaiset kivitalot vaihtuivat kaupunkimaiseen kerrostalomaisemaan.

Sen sijaan paluumatkalla junan ikkunasta ei samantapaista vaihdosta pystynyt havaitsemaan. Tuli vain kiitollinen tunne, ettei tarvinnut ajaa itse autolla radan vieressä tai alapuolella kiemurtelevaa serpentiinitietä. Näkymät junasta Alpeille ovat huiket, samoin alas kanjonimaisiin kuiluihin.

Katkeraa riisiä -elokuvan kuvauspaikka.
Katkeraa riisiä -elokuvan kuvauspaikka.
Albiinoriikinkukko komeilee.
Albiinoriikinkukko komeilee.
Näkymä Isola Bellasta Stresan suuntaan.
Näkymä Isola Bellasta Stresan suuntaan.
Isola Madren kukkaloistoa.
Isola Madren kukkaloistoa.

Lago Maggioressa olevat Borromeon saaret tarjoavat niin taide- kuin luontoelämyksiä. Isola Bellassa on barokkityyliin sisustettu palatsi, joka kätkee sisälleen mahtavat määrät taidetta. Palatsin viereisessä puutarhassa tepastelee albiinoriikinkukkoja, jotka auliisti esittelevät komeita pyrstösulkiaan. Isola Madressa tapaa eksoottisen puutarhan, jossa on toinen toistaan lumoavampia puita ja kukkia. Jo tähään aikaan vuodesta osa on täydessä loistossaan.

Moni ei tule ajatelleeksi, että Pohjois-Italia on myös riisintuottaja. Riisiviljelmiä on muiden muassa Vercellin seudulla. Ennen riisiviljelmät tarjosivat työtä suurille joukoille, mutta nyt viljely on koneistettu ja automatisoitu. Apuna käytetään esimerkiksi laseria, jonka avulla voidaan tarkkailla vedenkorkeutta viljelmillä. Vierailimme Tenuta Venariassa, jossa on kuvattu italialainen klassikkoelokuva Katkeraa riisiä vuodelta 1949.