Kevät saa allergikon niiskuttamaan

Kevät on hienoa aikaa, kun luonto herää ja ympäristö muuttuu vihreäksi. Kauneutta ei kuitenkaan oikein jaksa ihailla, jos aivastuttaa ja yskittää häiritsevän paljon. Kaikki ei kuitenkaan ole allergiaa, vaikka niin helposti sanommekin. Yliherkkyyksistä kärsii lähes puolet ihmisistä, mutta allergiaa se on vain osaksi.

Tyypillinen esimerkki yliherkkyydestä ovat keväiset katupölyt, jotka aiheuttavat monelle hetkellisesti ärsytystä. Samaa tekevät monet hajusteet. Niiden vaikutus menee kuitenkin ohi, kun pääsee pois näiden ärsykkeiden vaikutuspiiristä.

Allergiat ovat yksi ja lääkkeillä hoidettava muoto yliherkkyyksistä. Tavallisimmin oireita aiheuttavat siitepölyt ja eläinten hilseet.

Kuulun tähän allergisten heimoon ja tunnen jo nahoissani siitepölyjen vaikutuksen. Täksi kevääksi on ennustettu runsasta leppien ja koivujen siitepölykautta. Lääkkeistä huolimatta nenä vuotaa sisälläkin, olo on tukkoinen ja kurkku kipeä. Vuosien mittaan tähän tietysti on tottunut, mutta viime vuosina erityisesti heinien kukinta-aika on ollut minulle raskasta. Toisinaan joskus katoaa tilapäisesti ääni. Eipä liene siis ihmeellistä, että lempivuodenaikani ei olekaan kevät vaan syksy.

Jokainen allergikko tuntee omat rajoituksensa, mutta terveet ihmiset eivät aina niitä ymmärrä. Joskus  allergioita jopa vähätellään. Kotona en voi esimerkiksi pitää leikkokukkia, niin kauniita kuin ne olisivatkin. Lentomatkoilla erityisesti laskeutuminen on vaikea paikka, sillä ilmanpaineen muutos tuntuu kipuna. Erilaiset keinot on kokeiltu, ja parhaaksi olen huomannut jatkuvan niistämisen laskun aikana. Sekään ei tietysti ole ihanteellinen tilanne, ei itselle eikä muille matkustajille. Korvat ovat lukossa joskus pitkäänkin lentomatkan jälkeen, mutta nykyään korvat lukkiutuvat muutenkin vaikkapa henkilöautolla mäkisellä tiellä liikkuessa ja kesken golfkierroksen. Aina ei lukkitumiseen ole edes selvää syytä.

Allergiasta ei koskaan parane, ja iän myötä erilaisia ilmenemismuotoja on tullut uusia. Nykyään voidaan antaa siedätyshoitoja tableteilla esimerkiksi juuri koivu- ja heinäallergioihin. Minun katsotaan kuitenkin selviävän vielä lääkehoidoilla, enkä ole saanut siedätystä. Toikaisipa minulle alan erikoislääkäri, että mieluummin hoidetaan vain lapsia. Ilmeisesti vanhempien ihmisten elämänlaatu ei ole niin tärkeää, onneksi kuitenkin lapset nykyään pääsevät pistossiedätystä miellyttävämpään tablettihoitoon.

Artikkelikuva: Pajunkissoja voi allergikko ihailla vain ulkona.