Italian-matkalle vaikka vain kirjan sivuilla

Varsinkin tähän vuodenaikaan ajatus aurinkoisesta Italiasta on houkutteleva, vaikka totta puhuen marraskuussa etelässäkin voi olla viileää ja sateista. Lämpimämpää siellä kuitenkin on kuin nyt meillä Pohjolassa.

Yksi tapa nauttia saapasmaan tunnelmista on lukea ja selailla Italiasta tavalla tai toisella kertovia kirjoja, joita Suomessa on varsinkin viime aikoina julkaistu useita. Tämän syksyn satoa on Markku Kaskelan ja Tomi Kontion teos Minun Italiani, jossa 16 suomalaista kertoo omista kokemuksistaan Italiassa. Jokaisella on erityissuhde maahan, ja osa heistä asuu maassa vakituisesti.

Kirja on hieman rönsyilevä, sillä osa kertomuksista on haastatteluja, osa henkilöiden omia kirjoituksia ja onpa joukossa vielä opastusta turistillekin. Toisaalta Italiaan jos johonkin nämä rönsyt sopivat. Toki kirjassa on myös johdonmukaisuutta, esimerkiksi siinä, että matka jatkuu sujuvasti pohjoisesta etelään, Piemontesta Sisiliaan.

Kirjaan valikoituneet suomalaiset ovat sopivasti eri alojen ihmisiä. Niinpä kirja esittelee erinomaisesti juuri Italialle ominaisia asioita, esimerkiksi viininviljelyä (Riikka Sukula), jalkapalloa (Perparim Hetemaj), muotoilua ( Kristiina Lassus), kuvataidetta (Antero Kahila), keramiikkaa (Leena Lehto) ja musiikkia (Eero Hämeenniemi). Tomi Kontion ottamat kuvat luovat tunnelmaa.

Aivan oman kiitoksen ansaitsee Jaana Vehviläisen kokoama 16 kohdan vinkkilista Rooman-kävijöille. Ehkä se ei ole sopiva aivan ensimmäistä kertaa Roomaan matkustaville, mutta jo ennestään Roomaa tunteville sitä voisi suositella. Olen käynyt kuusi kertaa Roomassa, ja tässä listassa on minulle tuntemattomia paikkoja, jotka vaikuttavat houkuttelevilta. Esimerkiksi trattoria Armando Pantheonin kulmassa tai appelsiinipuutarha Aventinuksen kukkulan päällä olisivat varmaan käynnin arvoisia. Aika monet vinkit koskevat syömistä tai juomista. Muitakin vinkki- ja suosituslistoja on kirjassa mukana.

Jokainen löytää matkoillaan aina hienoja ja elämyksellisiä paikkoja. Kuitenkin vasta asuminen kohdemaassa antaa aivan uudenlaista tuntumaa. Mitäpä muuta voisi sanoa, kun pääsee lukemaan säveltäjä Eero Hämeenniemen asuinpaikasta Palermossa. Hän nimittäin asuu historiallisen Palermon sydämessä Lampedusan hallitsijasuvun perillisen, kirjailija Giuseppe Tomasi di Lampedusan kotitalon kattohuoneistossa vuokralla. Viereisestä talosta lähti Giuseppe Garibaldi vapauttamaan Italiaa.

Artikkelikuva: Näkymä Lago Maggiorelle Aronassa (ei kirjan kuvitusta)