Hyviä golfsäitä odotellessa

Golfarin toiveena on lämmin poutasää päivällä ja sadetta yöllä. Monelle muullekin sellainen kevät- ja kesäsää varmaan sopii parhaiten. Tämän pelikauden aloitus on ollut kyllä kaikkea muuta, sillä sadetta ja kylmää tuulta on ollut monena päivänä. Tosin sade sinänsä ei estä pelaamista, mutta se on vain hankalaa, kun pelivälineet ja muut kamppeet kastuvat. Sateessa monet pelaavat vain silloin, kun kilpailupäiväksi sattuu kurja sadesää.

Kyse ei ole pelkästään mukavuudenhalusta, vaan mailojen gripit eli otepinnat luistavat kosteina, jolloin maila saattaa luiskahtaa kädestä. Myös kentän ruohopinta voi olla kosteana vaarallisen liukas. Monet kerrat on kuitenkin taivallettu 18 reikää sateessa ja tuulessa, joskus vielä kylmässä ilmassa. Se kai kertoo sitoutumisesta lajiin.

Olen aloittanut golfin peluun jo vuosia sitten, sillä tänä keväänä alkoi 29. pelikausi. Olen kilpaillut ja toiminut seurassa vapaaehtoisena sekä kirjoittanut yhtä ja toista lajista. Golfista on tullut enemmän kuin harrastus, ehkä elämäntapa olisi lähinnä oikea ilmaisu. Entinen työkaverini hämmästytti minua viime kesänä kysymyksellään: Vieläkö pelaat golfia? Pelaan varmaan niin kauan kuin kykenen.

Vuosien mittaan olen kuullut kaikenlaisia kommentteja golfista ja golfin pelaajista. Meitäkin on niin monenlaisia, että yhteen muottiin on golfareita mahdotonta sovittaa, vaikka moni sitä yrittääkin. Useimmiten on kyse ennakkoluuloista ja tietämättömyydestä, sillä lajia ei vieläkään tunneta tarpeeksi.

Kentälle vetää harrastajaa moni asia. Sosiaalisuus eli mukavat pelikaverit ovat tärkeitä, ja siksi onkin surullista, kun minunkin pelikavereistani on jo muutama joutunut jättämään pelit sairastumisen takia.

Golf on itsensä haastamista, pelaaminen vie kaiken huomion niin, että pienet murheet unohtuvat. Pelaaminen on myös hyvää liikuntaa, sillä 18 reiän kierroksella tulee helposti 8-10 kilometrin kävelylenkki. Ei tulisi muuten lähdettyä tällaiselle lenkille. Golfia voi harrastaa myös iäkkäänä, eikä 80-vuotias pelaaja ole harvinaisuus. Monet tutkimukset ovatkin osoittaneet golfin suotuisan vaikutuksen terveyteen.