Hyvä lihaskunto auttaa arjessa

Optimized-IMG_1773Hierojani sanoi joskus, että hänellä on potentiaalisia asiakkaita vaikka millä mitalla. Ne ovat niitä, jotka tämän tästä lausahtavat, että pitäisi tilata aika hierojalle, mutta eivät kuitenkaan tilaa. Tätä tokaisua hieman muuttaen voisi sanoa, että tulevia kuntosalikävijöitä riittää kaduille ja kujille tuhansia. He taas yleensä sanovat tai ainakin ajattelevat, että viimeistään ensi viikolla alkaa kuntosaliharjoittelu. Koskaan ei lihaskuntoharjoittelun aloittaminen kuitenkaan ole myöhäistä, ei edes iäkkäillä ihmisillä.

Jos ei oikein tiedä, mistä saliharjoittelun aloittaisi, voisi käväistä ensin kirjastossa ja etsiä sopiva opaskirja. Valikoimaa nimittäin nykyään on runsaasti. Parhaiten itselleen sopivan teoksen voi sitten vaikka ostaakin. Kirjoissa on näet hyviä ohjelmia ja opastettuja liikesarjoja, jos kohta netistä löytää helposti myös videoita. Jos ei tapa innostustaan liian innokkaalla aloituksella, voi kuntosalista tulla mieleinen paikka käydä. Uusin käsiini osunut opaskirja on senioreille tarkoitettu Jan Sundellin Ikiliikkujan lihaskunto- ja ravitsemusopas. Siinä on paljon järkevää tietoa. Kirjoittajan sanoman kiteyttää hyvin lause: Mitä parempi lihaskunto, sitä aktiivisempi ja pidempi elämä.

Jan Sundell jakaa oppejaan hyvin käytännönläheisesti: Sijoita salikorttiin, parannat eläketurvaasi. Hyvä lihaskunto on kaikenikäisille tarpeen, eivätkä kotona tehtävät kahvakuula- tai käsipainoharjoitteet riitä monipuolisen lihaskunnon ylläpitoon. Jos erittäin heikkokuntoinen ei enää pääse kotoaan jumppaan tai salille, hänellekin on kirjassa omat harjoitteet ehdolle.

Kuntosalikäynneissä minimi on kaksi kertaa viikossa ja kerrallaan 40-45 minuuttia. Sundell sanoo, että vasta viime vuosina väestötason liikuntasuosituksiin on tullut myös lihasvoimaharjoittelu. Vieläkään se ei ole riittävällä tasolla. Samoin ravitsemuksen ja ravintolisien käyttöä pitäisi hänen mielestään lisätä esimerkiksi kuntoutuksessa ja ikäihmisillä. Aerobisella kestävyysliikunnalla on paikkansa, mutta se on viime vuosiin asti syrjäyttänyt lihaskuntoharjoittelun.

Ilman kunnon ravitsemusta ei kuntosaliharjoittelukaan tuota tulosta. Esimerkiksi proteiinipitoinen palautusjuoma on erityisen tarpeellinen seniori-ikäisille, sillä iäkkäiden ihmisten proteiinitasot ovat usein alhaisia. Sen takia suositellaan proteiinipitoista välipalaa myös ennen harjoitusta. Veden juonti kesken harjoituksen on tärkeää.

Sundellin kirja antaa myös tärkeän viestin siitä, että kirjan nimen mukaisesti ihminen on ikiliikkuja. Ikä on kehno tekosyy liikunnan tai lihashuollon laiminlyönnille.