Ensiaputaito voi pelastaa

Ensiavun osaaminen on sellainen kansalaistaito, joka pitäisi olla jokaisella hallussa. Moni on varmaan käynyt ensiapukurssin, mutta taidot ovat sittemmin ehkä unohtuneet tai vanhentuneet. Tosin tunnustan heti, etten itsekään ole ensiaputaitoinen, mutta onnekseni pari viikkoa sitten samassa huoneessa oli osaava henkilö. Hän taitavuutensa ansiosta ymmärtääkseni henkeni pelastui.

En halua jossitella enkä dramatisoida asioita, mutta olin todella tukehtua mandariinin lohkoon, ja vain ystäväni ripeä ja päättäväinen toiminta auttoi minua. Ajattelin syödä välipalaa italian tunnin tauolla, mutta heti ensimmäinen pala meni niin sanotusti väärään kurkkuun ja salpasi henkeni. Onneksi tilanne ymmärrettiin heti, ja yksi läsnäolleista osasi Heimlichin otteen ja vahvoilla pumppausliikkeillä sai henkeni taas kulkemaan.

Tutkin tietysti myöhemmin, mitä tästä otteesta sanottiin netissä, vaikka se teoriassa oli minulle ennestään tuttu asia. Käypä hoito -suosituksissa ehdotettiin ensitoimiksi ilmatie este -tapauksissa vahvoja kämmenlyöntejä lapaluiden väliin. Ellei se tehoa, vasta sen jälkeen otetaan käyttöön viimeisenä keinona Heimlichin ote. Selkään lyönnit eivät minua auttaneet, joten toiminta oli oikeanlaista. Lyöntien muuten pitää olla lujat, samoin otteiden pitää olla voimakkaita. Jos  tukehtumassa oleva henkilö on tajuton, ohjeet ovat toisenlaiset.

Jälkeenpäin saattaa ilmentyä rytmihäiriöitä. Minulla oli parina päivänä päänsärkyä, mutta muunlaista oiretta ei ollut. Uni ei meinannut illalla tulla, joten päänsärky voi tietysti johtua tästäkin.

Myös puhalluselvytys on taito, jonka soisi jokaisen osaavan. Nykyään monissa julkisissa tiloissa olevan defibrillaattorin avulla voi pelastaa äkillisen sydänpysähdyksen saaneen. Tämä koje myös opastaa käyttäjäänsä, joten siinä ei tarvita erikoistaitoja.

On sinänsä hieno ajatus, että toinen ihminen voi pelastaa lähimmäisensä hengen, vaikka ei omaakaan varsinaisia hoitotaitoja. Minulla on tietysti pohjaton kiitollisuuden tunne ystävääni kohtaan. Hän tosin vaatimattomasti vain sanoi: Tein kansalaisvelvollisuuteni.