Blogista ja palautteesta

Tämän blogin kesätauosta tuli syystä ja toisesta ennalta ajateltua pitempi. Viikko sitten kesähorros sentään päättyi, ja nyt taas päivitykset jatkunevat entiseen tahtiin.

Blogin kirjoittaminen on hauska harrastus, kun ei ota sitä liian vakavasti. Lukijoita on ollut myös pitkän tauon aikana. Tekstejä on vajaan neljän vuoden aikana kertynyt sen verran, että arkistosta onneksi riittää luettavaa. Mistäkö tiedän, että kukaan on lukenut tätä blogia? Siihen on helppo vastata, sillä on olemassa seurantaohjelmia, jotka kertovat sivulla käynneistä. Lukijoista on saatavilla monenlaista tilastoa, mutta minua kiinnostaa tietysti eniten, mitä tekstejä luetaan.

Luettelo TOP 5:een päässeistä on kaikkien nähtävillä blogin oikeassa reunassa. Kokemukseni luostarissa majoittumisesta on jatkuvasti luetuin teksti; enpä arvannut tuollaisen asian niin paljon kiinnostavan. Eniten minua kuitenkin ilahduttaa, että armosta kirjoittamani teksti on myös hyvin luettu. Armo on minusta – ja arvattavasti monen muun mielestä – hieno asia. Tämä julkaisemani teksti pohjautui kirjaan, jonka löytämisestä olin iloinen, ja siksi halusin kertoa siitä muillekin. Pilates-aiheisia juttujakin luetaan ahkerasti.

Blogin lukijoista saa myös tilastotietoa maittain. Päivänselvää on, että lukijoista valtaosa (80-85 prosenttia) on Suomesta. Seuraavaksi eniten lukijoita on ehkä vähän yllättävästi Yhdysvalloista (9-15 prosenttia). Muutamia tai vain yksittäisiä lukijoita on muiden muassa Italiasta, Kreikasta, Ruotsista, Kiinasta, Turkista, Israelista, Hong Kongista, Tsekistä, Virosta, Irlannista ja Montenegrosta. Tässä ovat vain viime viikkojen tilastoista summittaisesti poimitut tiedot, mutta hyvin ne varmaan antavat suuntaa. Tästä voinee päätellä, että suomalaiset lukevat mielellään suomeksikin tekstejä, vaikka asuvat tai ovat käymässä ulkomailla.

Suoraa palautetta tulee vähän. Eniten sain palautetta kirjasta, johon kokosin parin ensimmäisen vuoden tekstejä noin sata. Julkaisin ne tekstit kirjana lähinnä siksi, että tunnen monia, jotka eivät lue tekstejä netistä. Kirjaa ei enää ole saatavissa, mutta siitä saatu palaute myös antoi uskoa tämän blogin ylläpitoon.

Aihetoiveitakin tulee niukasti, mutta tämän tekstin aihetta minulle kyllä ehdotettiin. Tämän julkaisu osuu melko tarkkaan ensimmäisen blogitekstini julkaisemiseen neljä vuotta sitten. Jonkinlainen merkkipaalu sekin.

Artikkelikuva: Tietokoneelta näpätyssä kuvassa luettelo lukijoiden sijaintimaista prosenttiosuuksina. Kuva on viime viikolta.