Bella figura on tärkeä italialaisille

Italialainen haluaa antaa itsestään hyvän vaikutelman, jota italiaksi kuvataan termillä bella figura – edukseen esiintyvä, sananmukaisesti kaunis ulkonäkö, -muoto. Tässäkin näkyy italialaisten kauneuden taju. Hauskan ja oivaltavan kirjan italialaisuudesta kirjoittanut Beppe Severgnini arvelee, ettei missään muussa kielessä edes ole vastaavaa termiä. Vastakohta brutta figura taas on lähellä aasialaisten käyttämää kasvojen menetys -termiä.

Samainen Severgnini on antanut koko teokselleen nimeksikin La Bella Figura, Opastettu kiertokäynti italialaisuuteen. Kirja on ilmestynyt vuonna 2007, mutta sen sisältö on ajaton.

Bella figura -käsite tuli itsellenikin tutuksi toistakymmentä vuotta sitten, jolloin olin syksyn kieltä opiskelemassa Firenzessä. Asuin yli 80-vuotiaan Silvana-rouvan luona, ja hän seurasi hyvin tarkkaan elämääni. Kun sanoin lähteväni illalla ulos, hän halusi tietää, minne menen, kenen kanssa ja milloin palaan. Olin kuitenkin jo 55-vuotias, joten hieman tuo kysymyspatteristo ärsytti, joskin enemmän huvitti.

Pukeuduin emännän mukaan varmaan aika arkisesti, kun kävin kielikoulussa. Erään kerran ulos lähtiessäni pukeuduin huolellisesti ja omasta mielestänikin hyvin. Varmuuden sain kuitenkin, kun emäntä huudahti lähtöä tehdessäni: Bella figura! Itse hän meikkasi ja pukeutui tyylikkäästi lyhyelle kauppareissullekin.

Huonolla käytöksellä tai tietämättömyydelläänkin voi aikaansaada vastakohdan eli brutta figuran. Bella figurassa on kysymys hyvän julkisivun ylläpitämisestä. Asiat voivat olla huonostikin, mutta toisia tavatessa ollaan hyvin pukeutuneita, kohteliaita ja ystävällisiä. Hyvää käytöstä tietysti tämä on missä tahansa maailman kolkassa.

Severgninin kirjassa hyvin kiteyttäen kutsutaan Italiaa maailman ainoaksi koelaboratorioksi, jossa pystytään valmistamaan sekä Botticelli että Berlusconi.