Avainsana: italia

Mitä kaipaat ulkomailla?

Suomalaisten sanotaan kaipaavan esimerkiksi ruisleipää ja salmiakkia, kun asutaan pitempään ulkomailla. Takavuosina jotkut kuulemma kuljettivat lyhyillä turistimatkoillakin suomalaista kahvia mukana, kun muka Etelä-Euroopassa ei saisi hyvää kahvia. Ruisleivän kaipuun jotenkin ymmärrän, mutta kahvi on esimerkiksi Italiassa niin hyvää, ettei paremmasta väliä.

Ensimmäisellä etelänmatkallani olin vuonna 1972 Mallorcalla kälyni kanssa. Me istuimme aamiaisella samassa pöydässä meille ennestään tuntemattoman keski-ikäisen pariskunnan kanssa. … Lue lisää »

Omalääkärin kanssa kahvilla

Omalääkäri soittaa Annalle ja pyytää kahville. Anna ja hänen miehensä ovat juuri valinneet hänet omalääkärikseen, sillä he ovat muuttaneet, eivätkä viitsi vaivata entistä omalääkäriään. Tällä olisi liian pitkä matka heidän luokseen, jos hän Annan tai miehen sairastuttua tulisi kotikäynnille. Niinpä uusien naapurien suosituksesta he ovat valinneet uuden lääkärin itselleen. Uusi omalääkäri kiittää saamastaan luottamuksesta ja kutsuu Annan miehineen kahville. Hän … Lue lisää »

Luostarimajoitus on yksi vaihtoehto

Majoittuminen lomamatkalla luostariin voi tuntua monen suomalaisen mielestä omituiselta, mutta itse asiassa se on ihan suositeltava ja mielenkiintoinen vaihtoehto. Kokemuksia luostarimajoituksesta minulla on vain Italiasta ja Suomesta. Olen yöpynyt niin Valamossa kuin birgittalaisluostarin vieraskodissa Turussa.

Italiassa sen sijaan olen yöpynyt viiden luostarin tiloissa. Olen kokenut ne rauhallisiksi, osittain myös edullisiksi majoituspaikoiksi, jotka ovat aivan sopivia, ellei kaipaa mitään erinomaista.  Iltaisin … Lue lisää »

Italia on jalkapallomaa

Italialaisille jalkapallo on kansallisurheilua, ja lähes joka iikka on lajista kiinnostunut ja myös tietää siitä paljon. Yhtenä esimerkkinä käynee la signora Silvana, jonka luona asuin syksyn vuonna 1998. Hän oli silloin yli 80-vuotias ja katsoi televisiosta kaikki jalkapallo-ottelut. Se ei kuitenkaan riittänyt, vaan hän halusi minutkin katsomaan otteluja, jotka eivät kiinnostaneet kyllä yhtään. Pakkohan niitä oli kohteliaisuudesta seurata, mutta en … Lue lisää »

Golftapoja muilla mailla

Golfmatkailu on mainio tapa tutustua vieraaseen maahan. Vaikka golfin säännöt ovat kansainväliset ja samat kaikkialla, eri maissa on kuitenkin erilaisia muita käytäntöjä. Suomessa on turha puhua golfista eliittilajina, mutta esimerkiksi Italiassa olen kuullut sanottavan, että golfia pelaavat vain vanhat ja rikkaat.

Omakohtainen kokemuskin on golfiin suhtautumisesta Italiassa. Olin kolmen viikon kielikurssilla Firenzessä ja majoituin luostariin, joka oli aivan kielikoulun naapurissa. … Lue lisää »

Ruoka on tärkeä asia Italiassa

Yrttejä suositaan Italiassa. Tässä ruukussa kasvaa salviaa, basilikaa, rosmariinia ja ruohosipulia.
Yrttejä suositaan Italiassa. Tässä ruukussa kasvaa salviaa, basilikaa, rosmariinia ja ruohosipulia.

Suomessa tunnetaan hyvin välimerellinen ruokavalio, johon yhdistetään ainakin oliiviöljyn, runsaiden vihannesten ja esimerkiksi yrttien käyttö. Yksityiskohdissa sen sijaan eroavat niin Espanjan, Kreikan kuin Italian keittiöt. Parhaiten olen tullut tutustuneeksi Italian monipuoliseen ruokatarjontaan. Siellä on alueelliset suuret erot jopa ruokailutavoissa. Esimerkiksi Sisiliassa ja muualla Etelä-Italiassa illallinen syödään myöhemmin kuin pohjoisosissa.… Lue lisää »

Silmälasien hakua italiaksi

Lähes 20 vuotta sitten palasin joulukuun alussa Firenzestä, jossa olin ollut vuorotteluvapaallani vajaa kolme kuukautta kielikurssilla. Vaikka olin vain syksyn poissa Suomesta, kotiin palattuani aluksi tuntui, että täällä ollaan epäkohteliaita toisille. Italiassa käytetään pieniä kohteliaisuussanoja niin paljon aivan arkielämässä, että lyhyessäkin ajassa niihin oppii. Toki Suomessa koko elämäni eläneenä tunnen suomalaiset tavat, mutta joitakin asioita mekin varmaan voisimme muuttaa esimerkiksi … Lue lisää »

Näin opit vieraan kielen

Vieraan kielen osaamisessa on monta tasoa, ja siksi on moniselitteinen asia, osaako jotakin vierasta kieltä vai ei. On aivan eri asia selviytyä arkisista asioista esimerkiksi ulkomaanmatkoilla kuin keskustella tai lukea kirjaa vieraalla kielellä. Jokainen tietysti tulkitsee oman osaamisensa mielensä mukaan, mutta ilman ylläpitoa mikään kielitaito ei säily.

Parhaiten kieltä oppii lapsi tai nuori, joten koulussa saatu kivijalka antaa hyvän pohjan. … Lue lisää »

Bella figura on tärkeä italialaisille

Italialainen haluaa antaa itsestään hyvän vaikutelman, jota italiaksi kuvataan termillä bella figura – edukseen esiintyvä, sananmukaisesti kaunis ulkonäkö, -muoto. Tässäkin näkyy italialaisten kauneuden taju. Hauskan ja oivaltavan kirjan italialaisuudesta kirjoittanut Beppe Severgnini arvelee, ettei missään muussa kielessä edes ole vastaavaa termiä. Vastakohta brutta figura taas on lähellä aasialaisten käyttämää kasvojen menetys -termiä.

Samainen Severgnini on antanut koko teokselleen nimeksikin La … Lue lisää »

Välimerestä tullut tuhansien hauta

Tieto aina uusien ja uusien Eurooppaan pyrkineiden ihmisten hukkumisesta Välimereen herättää paitsi surua myös voimatonta kiukkua ja turhautumista. Surua tuntee näiden tuntemattomien ja heidän omaistensa kalliiksi tulleiden uhrausten takia, kiukkua salakuljettajia kohtaan ja turhautumista siihen, ettei ongelmaa pystytä ratkaisemaan tai edes jotenkin helpottamaan. Tuntuu välillä myös siltä, että tilanteeseen havahdutaan vain hetkellisesti, kun Estonian verran kerralla hukkuu väkeä. Sitten asia … Lue lisää »