Aivoterveellistä elämää

Aivoterveydestä ja muistiasioista olen kirjoittanut jo muutaman kerran, mutta pakkohan tähän aiheeseen on palata, kun käteeni osui kirja Personal Brainer, tekijöinä Tiina Huttu ja Reidar Wasenius. Teoksen alaotsikkona on lupaavasti Treenaa aivosi vireiksi. Kukapa ei vireitä aivoja haluaisi, mutta treenaamisen kanssa on varmaan vähän sama kuin fyysisessäkin treenaamisessa. Pikapalkintoja on turha odottaa.

Kirja antaa aivan käytännössä neuvoja, millaisia harjoituksia pitää tehdä riippuen siitä, mitä osa-alueita haluaa kehittää ja minkälainen elämäntilanne ihmisellä on. Tärkeintä on kuitenkin ajatella, että aivojakin voi treenata. Aivojen muovautumisominaisuutta on osattu käyttää hyväksi erilaisten aivovammojen hoidossa, mutta terveellekin aivojen kuntouttaminen sopii. Nykyaikana myös aivot pääsevät liian helpolla monien teknisten apuvälineiden takia, siksi ne tarvitsevat erilaisia virikkeitä.

Personal Brainer menee yksityiskohtaisesti moniin aivoterveyttä koskeviin asioihin, mutta yleistäen voisi sanoa, että mitä enemmän rikot rutiineja ja yllätät aivosi, sitä parempi. Aivoja voi myös huijata, ja esimerkiksi teeskennelty ilo voi auttaa, vaikka se aika hassulta tuntuukin. Siten vaikkapa positiivista elämänasennetta tietoisesti harjoittelemalla voi auttaa itseään.

Aivot tykkäävät monipuolisista virikkeistä, ja parasta on pinnistellä taitojensa äärirajoilla. Esimerkiksi digitaaliset pelit tarjoavat haastavia tehtäviä ja ovat kehittävämpiä kuin esimerkiksi ristisanatehtävät, joita on aina tarjottu muistin kehittämiseen. Kirjan mukaan on tai ainakin on tulossa aivotreenipelejä, joiden terveysvaikutuksia voidaan tutkimuksissa todentaa. Käytännön elämässä ne taas voivat auttaa vaikkapa ajoterveyden ylläpitämisessä.

Tekijät muistuttavat, että aivojakin uhkaa ruostuminen, ellei niitä käytetä. Ruostumista voidaan ehkäistä aika tutuilla asioilla: terveellisillä elämäntavoilla ja oppimalla stressin hallintaa. Kirjoittajat myös tähdentävät, että uusia asioita voi oppia läpi elämän. Tarvitaan vain tietoa, itsekuria ja motivaatiota. Kaikki on tietysti itsestä kiinni. Helppo sanoa ja kirjoittaa, toteuttaminen on toinen juttu.